Takarító cégek elmondták a véleményüket a tisztítás-technológiai iparágról

Kíváncsiak voltunk az iparág helyzetére és ezt kitől mástól tudnánk megkérdezni, mint az iparág szereplőitől, vagyis a takarító cégektől. Egy anonim kérdőív formájában válaszoltak 11 kérdésre 2023 szeptemberében. A kérdéseken túl elmondhatták véleményüket, meglátásaikat, javaslataikat a kérdőívet kitöltők.

 

2021-ben is végeztünk egy közvélemény kutatást, melynek eredménye itt található. A kérdések hasonlóak voltak.

A kérdőívet 53%-ban budapesti takarító cégek töltötték ki, 16% országosan tevékenykedik, és ~10-10-10% körül van a nyugat, kelet és Duna-Tisza köz arány.

 

Mi a tapasztalata 2023 második félévében milyen havi nettó jövedelem juttatásáért lehet 8 órás takarító munkatársat találni?
240 000-260 000,-Ft.

Milyen gyorsan tudja betölteni az üres takarítói állásokat?
2 héten belül.

Alkalmaz-e Európán kívüli munkavállalókat?
45 takarító cégből 1 cég igen.

Mi a tapasztalata 2023-ben milyen takarítási nettó rezsi óradíjat fogadnak el a megrendelők? (Ft/óra összeg)
3.200-3.600,-Ft + Áfa.

Mennyire jellemző a megrendelői között a takarítási költségcsökkentésre törekvés? Vagyis elvárják a szolgáltatási díj csökkentését akár pl. a gyakoriságok csökkentése árán is.
60 %-a válaszadóknak egyre gyakrabban találkozik ezzel törekvéssel, míg 16% szerint nagyon is jellemző, 22 % szerint nem jellemző.

Ön szerint a robotizáció milyen mértékben válthatná ki az élő munkaerőt, ezzel enyhítve a munkaerőhiányt a takarítási szakmában?
A válaszadók 58%-a szerint kis mértékben, 24% szerint fele-fele arányban, 16% szerint semennyire.

A megrendelőknek csak az ár számít és a legolcsóbb takarító szolgáltatót keresik?
A válaszadó takarító cégek 67%-a szerint nem csak az ár számít, 33% szerint csak az ár számít.

Mi a tapasztalata, a megrendelőknek mennyire fontos szolgáltató választáskor a szakmai felkészültség?
A válaszadók 44%-a mondta, hogy vegyes, és 42% szerint fontos, 14 % szerint nem fontos.

Mennyire tapasztalja, hogy megrendelők szolgáltatók igénybevétele helyett inkább "visszaveszik" a takarítást és saját erővel oldják meg?
A válaszadók 74%-a mondta, hogy találkozott már ilyen esettel, de nem jellemző, míg 16% szerint egyre gyakrabban találkozik ilyen esettel.

Hogyan ítéli meg a takarítási szakma érdekképviseleteit?
A válaszadók 38%-a egyáltalán nincs megelégedve, és 33% szerint jobban is képviselhetnék a szakmát, 27% nem tudta megítélni, 2 % szerint megfelelően képviselik a szakmát.

Összegezve:

  • 2023 szeptemberében a takarító cégek szerint 240.000-260.000,-Ft nettó bérért lehet takarítókat találni a megüresedett álláshelyekre, melyeket 2 héten belül be tudnak tölteni.
  • A megrendelők 3.200-3.600,-Ft nettó takarítás óradíjat (TOD) fogadnak el.
  • A robotizáció csak kis mértékben tudja enyhíteni a munkaerőhiányt.
  • A megrendelők takarító cég választásakor nem a legolcsóbb szolgáltatót választják, és a szakmaiság is fontos szempont. 
  • A megrendelőknek fontos a hatékonyság növelése és a költségek csökkentése, akár a szolgáltatási tartalom csökkentése mellet is. Ugyanakkor mostanában előfordul az is, hogy a megrendelők a takarítási szolgáltatást "visszaveszik" saját hatáskörbe, és saját maguk oldják meg.
  • A takarító cégek a szakmai érdekképviseletek munkájával egyáltalán nincsenek megelégedve, nem érzik a kellő és megfelelő képviseletet.


Néhány gondolat amit megosztottak a kitöltők arra a kérdésre, hogyan látja a takarítási piac jövőjét?
Nem látok jövőjét, más iparágak sokkal nagyobb haszon kulccsal dolgoznak ezért jövedelmezőbbek. Érdemes profilt váltani ez miatt.

Sok a horgász, kevés a hal. Sajnos sok régi cég is a mai napig szánalmasan alacsony áron vállal munkát, emiatt lent tartják az árakat.

Nagyon jó lenne elhitetni, hogy a takarítás tényleg szakma és akit beengednek az irodájukba, munkahelyükére, abban bízni kell és ennek ára van

Küzdelmes.. ahogy egy tanult ember mondta (RitzT): egy vágyálom az egységes fellépés

Stabil, de a piaci szereplők változnak.

Takarítóra mindig szükség lesz!

Minél több speciális feladatok megtanulására kellene koncenetrálni

A takarítók hiánya miatt,, nagy bajban leszünk. A szakmai hiányosságok miatt, most is elég sok már a napi szintű probléma. Megfelelő vezetőkkel rendelkezve is, mindenki túlterhelt. Ha sikerülne bizonyos feladatokat robotokkal elláttatni, akkor is a nem kiváltható munkáknál is marad a dolgozók túlterheltsége a munkaerő hiány miatt. A külföldi munkaerő behozatala nagyon költséges, melyet a megrendelők nem akarnak vállalni, saját költségvetésből pedig kevesen tudjuk ezt megtenni.

A piac átalakul a megrendelők egyre jobban figyelnek, hogy ne legyen fekete foglalkoztatás.

Mivel ez egy hálátlan fizikai munka, akinek van róla OKJ-s bizonyítvány úgy kapja a fizetését. Jobban meg kellene becsülni a takarítókat minden területen!!! Egészségügyben, Iskolákban, gyárakban stb.

Ha van kereslet nem lesz gond.

Be kell vonni ázsiai munkaerőt. Nincs más út

Volt, van, lesz.

A hígulás. Tapasztalatlan, olcsó... vállalkozások miatt egyre jobban el van lehetetlenítve a tapasztalt és hozzáértő takarító cég.

Siralmasnak látom! A mennyiben záros határidőn belül nem tudjuk a szakmát szabályozni és összefogni, de legfőbb képen nyilvántartani a takarítást szolgáltatókat Ev.Cég (a magánlakásokon történő takarítást már nem is említem).

Nincs és egyre inkább nincs megfelelő munkaerő.. egyre nehezebb lesz a helyzet

Amíg nem lesz szabályozva az, hogy ki illetve kik vehetnek részt ezen a szolgáltatói piacon , addig siralmasnak tartom!

A feltett kérdéseken túl van-e olyan szakmai javaslata, észrevétele, amit szívesen megosztana?
Továbbra is támogatnám, hogy a takarító képzés iskolai szintű legyen, mint a kárpitos, asztalos, fodrász. Szerintem az hozna áttörést az elismerésben

Auditált takarítási szolgáltatásban hiszek.

Megrendelői oldal szereplőivel meg kellene értetni saját törvényi és erkölcsi felelősségüket. Hatóságok, média szerepe. ( pl. kórházi és egyéb fertőzések csökkentésének lehetősége, ennek az igénynek a felkeltése;közemberek nem tudnak erről és nem is nagyon foglalkoznak vele szerintem ) Van pozitív példa ( egy vidéki kórházban drámaian csökkent a fertőzések száma a szabályok betartásával és negatív is, amikor magánkórházban emberek megvakultak fertőzés miatt, vagy hepatitis fertőzés terjedt el irodaházban)

Ideje lenne a szakmai szervezeteknek egy újabb magyarországi kiállítást szervezni, nem csak a cégeknek valahogy a beszállító partnerein keresztül követni az újításokat.

Kötelező minimum rezsióradíj elfogadása.

Centralizált képzés és oktatás! Szervezett oktatói gárda, egységes tananyag alapján egy vagy két oktatóbázissal Magyarországon ! ( Bécsi minta , Gebaudereinigungs Akadémi)

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!